Solen kryper över horisonten vid skogsbranden i Älvdalen runt klockan sex på morgonen. ”Det var så lugnt och vackert”, säger fotografen Ola Karlsson. Foto: Ola Karlsson

Ola Karlssons bild från Trängslet blev månadens bild

Uppdaterad
Publicerad

Nu är fototävlingen avgjord: Ola Karlssons foto från skogsbranden i Trängslet blir SVT Nyheter Dalarnas omslagsbild för augusti månad. Bilden togs när Ola Karlsson var i Älvdalen i egenskap av hemvärnssoldat inom Dalabataljonen.

– Första gången jag var där var på söndagen när branden som då var släckt blossade upp igen. Vi var få och branden spred sig alldeles för fort för att vi skulle kunna göra något, säger Ola Karlsson. 

Ola Karlsson knäppte kortet vid din tredje vända till Trängslet. Han berättar att det var han och en till soldat som hjälpte en av Trafikverkets bandvagnsförare, och brandsoldater från Ludvika, att hålla koll på det nordöstra hörnet av slangsystemet som utgjorde begränsningslinjen.

Månadens omslagsbild

– På morgonen blev det fuktigare i luften och allt blev lugnare. När solen kröp över horisonten runt klockan sex var det så lugnt och vackert så jag passade på att fota lite.

Ola Karlsson berättar att det senare på eftermiddagen torkade upp och började blåsa. Branden spred sig därmed fort upp till trädkronorna och bröt sedan igenom begränsningslinjen.

– Personalen som var där fick fly hals över huvud, säger Ola Karlsson.

Under Ola Karlssons insats vid branden i Trängslet är det en sak han minns starkt– en burk med kolakakor som skänkts av frivilliga.

– Jag kommer speciellt ihåg en burk med hembakade kolakakor, som stod bland allt som folk skänkte, som var fantastiska. Ibland är en hembakad kaka allt man behöver när man är dödstrött. Jag vill tacka alla frivilliga, framför allt de civila, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Månadens omslagsbild

Mer i ämnet