Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg sjukhuset för förseningen, och menar att utredningen borde ha drivits på mer aktivt.
Enligt inkomna journalhandlingar drabbades patienten 2009 av ett nyckelbensbrott som fick ett komplicerat förlopp och flera operationer genomfördes på grund av utebliven läkning. I juni 2012 bedömdes frakturen ha läkt och den inopererade plattan togs bort då patienten hade lokala besvär över området.
Efter borttagandet av plattan hade patienten kvarstående och successivt tilltagande besvär med smärtor och funktionsnedsättning. En förnyad röntgenundersökning utfördes en månad efter borttagandet. I röntgensvaret konstaterades ett avvikande utseende i det gamla frakturområdet men ingen fraktur kunde ses.
En ultraljudsundersökning utfördes i oktober på misstanke om abscessbildning (infektion) men någon sådan kunde inte påvisas. Först i februari 2014 genomfördes en datortomografiundersökning (skiktröntgen) som visade att frakturen inte var läkt.
Långvarigt lidande för patienten
IVO anser att utredningen av patientens kvarstående besvär efter borttagandet av plattan borde ha drivits på ett mer skyndsamt och aktivt sätt. Detta med tanke på att vården hade kännedom om det tidigare komplicerade förloppet av patientens skada men även med tanke på karaktären av patientens symptom. Detta medförde, som även biträdande verksamhetschefen konstaterat i sitt yttrande, ett långvarigt lidande för patienten.