SMS-livräddare kan vid en nödsituation i närheten få ett sms. Tjänsten beräknas kosta en miljon kronor per år om den införs i Dalarna. Foto: SVT

Öppning för frivilliga hjärträddare i glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

I flera landsting diskuteras nu om man ska införa SMS-livräddare – ett system där personer med kunskaper i hjärt- och lungräddning kan larmas ut om någon i närheten drabbas av hjärtstopp.

Tjänsten finns redan i Stockholm, Västra Götaland och Norrbotten men ett avtal som SOS-alarm ingått med landstingen innebär att de övriga 18 landstingen och regionerna nu kan använda appen och tjänsten.

Kan införas i Dalarna

Dalarna är ett av de landsting som nu jobbar aktivt för att göra så att frivilliga hjärträddare kan få larm att någon i närheten drabbats av hjärtstopp och på så sätt ges en möjlighet till hjärträddning tills ambulans eller räddningstjänst anländer.

Det bekräftar chefläkare Pehr Guldbrand som samtidigt poängterar att det är viktigt att hantera sekretesskraven på rätt sätt.

– Vi hade gärna sett att Socialstyrelsen kunnat ge några riktlinjer kring det här. Då hade vi kunnat komma igång snabbare, säger Pehr Guldbrand.

En miljon om året

Nu har landstinget kommit fram till att det handlar om att rädda liv och att det då går före de strikta kraven om sekretess som finns i hälso- och sjukvårdslagen.

Runt en miljon kronor om året uppskattar Pehr Guldbrand att det kan kosta att införa appen och tjänsten i Dalarna och då ingår det också att se till att de frivilliga som varit med om en HLR-insats får bearbeta jobbiga upplevelser. 

– Även om man räddar liv med det här så avlider de flesta som får hjärtstopp och inte är på sjukhus, säger Pehr Guldbrand.

Om SMS-livräddare

Systemet lanserades i sin nuvarande form 2015 och idag finns över 23 000 registrerade livräddare i Stockholms län och Västra Götalandsregionen.

För att bli sms-livräddare krävs att man är över 18 år och har gått en kurs i hjärt- och lungräddning i närtid. Den som larmas får vägbeskrivning fram till den nödställde. För att ytterligare öka chansen till överlevnad larmas livräddare även till närliggande hjärtstartare i samarbete med Sveriges Hjärtstartarregister.

Källa: SOS Alarm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.