Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pär Kindlund (C) i kommunstyrelsen har redan bestämt sig för att rösta ja, medan oppositionen säger nej till vindkraft på Ripfjället. Foto: Patrik Qvicker

Oppositionen säger nej till vindkraften på Ripfjället – följer resultatet i folkomröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Den samlade oppositionen i Malung-Sälens kommun accepterar resultatet av folkomröstningen och kommer att säga nej till vindkraftparken på Ripfjället. Samtidigt har några toppolitiker i de styrande partierna redan bestämt sig för att gå emot valresultatet och rösta ja.

Oppositionen i Malung-Sälen består av Vänsterpartiet, Moderaterna, Landsbygdspartiet oberoende och Sverigedemokraterna. Deras nu eniga nej till vindkraften på Ripfjället betyder att en del moderater svänger i frågan, trots att de är positiva till parken kommer de att rösta nej.

– För mig är det en demokratifråga. Vi ville ju ha en folkomröstning och nu accepterar jag resultet, säger oppositionsrådet Mikael Östling (M).

De styrande, Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet har som partier inte tagit ställning ännu, men två av toppolitikerna där har redan bestämt för att rösta ja.

– En folkomröstning ska ge ett råd. Jag behöver inget råd, jag är redan positiv till vindkraft, säger Pär Kindlund (C).

– Jag kan inte gå emot min övertygelse om att säga ja och byta åsikt, bara för att det blev lite jobbigare, säger Thomas Eriksson (L).

Även kommunalrådet Hans Unander (S) överväger att rösta ja. 

– Det kanske jag kommer att göra personligen, men nu ska vi ha en demokratisk process i vårt parti, säger Hans Unander (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet