Oppositionsrådet Jonas Lennerthson (S) vill inte att kommunen ska spara in pengar på skolornas bekostnad alls. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Oppositionsrådet: ”Säkrar inte skolornas framtid”

Publicerad

Falualliansen har valt att lägga beslutet om nedläggningen av skolorna Liljan och Toftaskolan på is och samtidigt inleda en ny större utredning gällande skolstrukturen i kommunen. Något som oppositionsrådet Jonas Lennerthson (S) välkomnar – men samtidigt ställer sig kritisk till.

– Det här säkrar inte skolornas framtid. Vi vill att man påbörjar ett arbete för att säkra kvaliteten över tid, vi vet att det är ett vikande elevantal men skolorna har bra lärare. Man måste diskutera saken mer med byborna och föräldrarna och visa att man ska ta det här med skolan på allvar, säger han till SVT.

Var tycker ni man ska ta pengarna ifrån?

– Vi bökar med olika alternativ. Vi vill inte spara på skolorna utan på andra sätt. Det är en process vi är inne i.

Delade meningar om kommunikationen

Moderate barn- och utbildningsnämndens ordförande, Björn Ljungqvist (M), påstod idag under en presskonferens att man sträckt ut en hand till oppositionen.

– Vi tycker att den här kovändningen som de har gjort är bra. Men sedan vet jag inte hur den utsträckta handen ser ut, vi har inte haft någon vidare kommunikation. Berit (Fredricsson) (S) hade ett samtal med Björn i fredags, men några diskussioner har det inte varit, säger Jonas Lennerthson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.