Nedläggningen av Liljan och Toftaskolan stoppas – ”Blivit en politisk låsning”

Uppdaterad
Publicerad

Falualliansen lyfter ur nedläggningen av skolorna Liljan och Toftaskolan ur det sparpaket som kommer att finnas med i 2020 års budget.

– Vi får ta ett omtag på frågan, säger Björn Ljungqvist (M).

I förslaget som ska spara 100 miljoner kronor åt Falu kommun fanns den största delen av besparingarna inom barn- och utbildningsförvaltningen. Men nedläggningshotet mot skolorna i Toftbyn och Boda utanför Svärdsjö är i alla fall på kort sikt borta, vilket DT var först att rapportera om.

– Det har blivit en politisk låsning som gör att vi inte kommer vidare, säger Björn Ljungqvist (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Nedläggningen mötte motstånd

Förslaget mötte motstånd från oppositionen som bland annat beskrev det som spiken i kistan för en del av landsbygden i kommunen.

– Det blev en tacksam fråga att göra politik av och det blev en stad mot land-fråga. Men det är uppenbart att Svärdsjöutredningen borde ha formulerats på ett annat sätt och då gör vi det.

Välkomnar ”ko-vändningen”

I ett pressmeddelande skriver Socialdemokraterna att de välkomnar ”ko-vändningen”:

”Inom en 5-årsperiod kommer vi ha 500 fler grundskolebarn i Falun än vad vi har idag. För att ta emot alla dessa barn behöver vi bra skolor i hela kommunen”, säger Berit Fredricsson (S), andra vice ordförande i nämnden.

Att nedläggningen stoppas nu betyder inte att det är säkert att skolorna klarar sig på sikt. Svärdsjöutredningen kommer heller inte att kastas i papperskorgen utan finnas med i den nya, större utredningen.

Hoppas på bättre samarbete i nämnden

De fem miljoner kronor som nedläggningen förväntades spara får nu försökas tas från annat håll.

– Den effekten vi väntat oss under 2020 kommer såklart att utebli och det får vi ta hänsyn till i budgeten, säger Björn Ljungqvist som också hoppas på att en ny utredning kan skapa en mer framåtriktad arbetsmiljö i nämnden.

– Det är viktigt att vi jobbar tillsammans, skolans behov tar ju inte paus för att vi är osams.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.