Rektorn på Toftaskolan och Liljanskolan: ”Det finns både för- och nackdelar med små skolor”

Uppdaterad
Publicerad

I förslaget som ska spara 100 miljoner kronor åt Falu kommun stängs de båda F-6-skolorna Toftaskolan och Lilljanskolan. Per Bergqvist är rektor på båda skolorna som snart kan vara ett minne blott.

Totalt går ungefär 80 elever på de båda skolorna i Toftbyn och Boda utanför Svärdsjö.

– Oavsett vad politikerna fattar för beslut så har vi att rätta oss efter dem och skapa de allra bästa förutsättningarna för våra elever beroende på vilket beslut som tas, säger Per Bergqvist.

Finns det plats för de här eleverna på andra skolor i närheten?

– Vi är mitt i en process för att göra Svärdsjöskolan till en stor, modern F-9-skola. Så där kommer det finnas möjlighet att ta emot elever vid en eventuell nedläggning. Det finns det även på andra skolor så det är inget problem. Frågan handlar snarare om andra konsekvenser åt ena eller andra hållet.

Vilka konsekvenser då?

– Det är en komplex fråga och det handlar inte bara om skola, det handlar om landsbygdspolitik, det handlar om ekonomi. Det är därför det är så svår fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.