Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Brukar sägas att det kommunala vetot och kungsörnar är de avgörande faktorerna” – hör vad Börje Dahlén från Dalarnas ornitologiska förening säger om hur farliga vindkraftverk är för kungsörnar. Foto: Arkivbild/Sofie Lind/SVT

Ornitologen om att vindkraftsansökningen dras in: ”Det enda rimliga”

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftföretaget Dalavind har meddelat att de drar tillbaka sina planer på att bygga vindkraftverk i Orsa och Ljusdal. Börje Dahlén från Dalarnas ornitologiska förening är inte förvånad.

Han beräknar att det finns ungefär 70 par kungsörnar i Dalarna, främst i de norra och västra delarna. Området i Orsa där det planerades vindkraft sticker ut när det gäller kungsörnspopulationen. Ungefär tio par beräknas häcka där.

– Området i norra Orsa är väl det tätaste i länet, säger Börje Dahlén, som inventerat kungsörn i länet för länsstyrelsens del de senaste tjugo åren.

Vindkraft i Dalarna

Inget hinder enligt tidigare bedömningar

Flera områden som var lämpade för vindkraft togs inte med i Dalavinds projektering på grund av fåglar. I miljökonsekvensbeskrivningar som gjorts när det gäller de områden där man ansökt om vindkraft bedömdes de planerade vindkraftverken ändå bara ha ”liten negativ konsekvens” när det gäller fåglar. Men nu har alltså Dalavinds inventeringar visat att det finns fler örnar i området än vad som tidigare varit känt.

”Det enda rimliga”

Börje Dahlén har tagit del av inventeringen som har gjorts av det konsultföretag som Dalavind använt och deras resultat överensstämmer med ornitologföreningens.

Han är samtidigt skeptisk till att förändringar i en eventuell ny vindkraftsansökan i närområdet skulle göra skillnad, och säger så här om att företaget nu dragit tillbaka sin ansökan:

– Det var det enda rimliga, jag tror inte de hade fått tillstånd från miljöprövningsdelegationen, säger Börje Dahlén.

I videoklippet berättar ornitologen hur vanligt det är att kungsörnar sätter stopp för vindkraftsetableringar och på vilket sätt fåglarna påverkas av att ha vindkraftverk för nära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet