Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tappade hakan” – hör kommunalrådet Mikael Thalins (C) kommentar till Dalavinds besked om att dra tillbaka sin ansökan. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Folkomröstningen om vindkraft i Orsa ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Dalavind återkallar sin ansökan om att få bygga 67 vindkraftverk i Orsa och Ljusdals kommuner slog ned som bomb i Orsa under dagen. Nu ställer kommunen in folkomröstningen.

– Det är tråkigt att det här beskedet kommer så sent i processen, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Thalin (C).

Orsaborna skulle få säga sitt i en folkomröstning i samband med EU-valet den nionde juni. Förtidsröstningen är i full gång och redan har ca 300 personer röstat om den planerade vindkraften i kommunen. Nu väntas kommunfullmäktige besluta om att ställa in folkomröstningen helt och hållet på ett extra möte nästa tisdag, den 4 juni.

Vindkraft i Dalarna

– Jag har haft en dialog med gruppledarna och vi är överens om att det enda rätta är att avbryta folkomröstningen, säger Mikael Thalin.

Dalavind hänvisar sitt beslut att ta tillbaka ansökan om att bygga vindkraftverk till att man funnit fler kungsörnar i området än vad som tidigare varit känt. Hur eller om företaget förväntas gå vidare med projektet är ännu okänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet