Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brukar resultaten i en folkomröstning följas? Här får du svar på tre frågor om folkomröstningar, av Ulf Hansson, lektor i statsvetenskap. Foto: Hannes Forssell/SVT

Experten om att inte följa folkomröstningar: ”Kan leda till politikerförakt”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med EU-valet den 9 juni genomförs två folkomröstningar i Dalarnas län. SVT tog ett snack med statsvetaren Ulf Hansson vid Högskolan Dalarna, om vad man kan vänta sig av resultatet.

Två ytterligare folkomröstningar ska genomföras i Dalarna den 9 juni i samband med EU-valet. I Orsa ska det röstas om vindkraft. I Mora handlar det om bygget av en högstadieskola på Strandenområdet.

Huruvida resultatet från folkomröstningarna faktiskt följs eller inte är upp till beslutande politiker, eftersom folkomröstningar till sin natur är rådgivande.

En tidigare undersökning som SVT gjort visade att folkomröstningar som kommit till genom folkinitiativ bara följs i en tredjedel av fallen.

De folkomröstningar som ska genomföras nu är delvis politiskt initierade. I Orsa togs beslut i politiken om att folkomrösta. I Mora startades en namninsamling, men innan den hann tas upp i politiken så togs ett politiskt beslut om att folkomrösta efter ett nämndinitiativ.

Se statsvetaren Ulf Hansson svara på tre frågor om att inte följa folkomröstningar – i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.