Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ove Hållmarker berättar vad han ser för problem med att bygga en högstadieskola på den aktuella platsen. Foto: Anders Hansson/SVT

Hundratals namnunderskrifter för folkomröstning om nya högstadieskolan i Mora

Uppdaterad
Publicerad

Över 400 namnunderskrifter har nu samlats in för en folkomröstning om den nya högstadieskolan som planeras på Strandenområdet i Mora. Förhoppningen är att invånarna ska få tycka till i frågan i samband med EU-valet nästa sommar.

Kritiker till skolbygget på Strandenområdet har tagit initiativ till en namninsamling i förhoppning om en folkomröstning i frågan. Om tio procent av Moras röstberättigande har skrivit på namnlistorna, så ska ärendet behandlas av kommunen.

– Det är ungefär 1 700 personer vi måste ha in på namnlista för att sedan ta till fullmäktige. Om sen två tredjedelar i fullmäktige säger emot så blir det ingenting, säger morabon och tidigare kommunstrategen Ove Hållmarker, som är engagerad i namninsamlingen.

Strandenområdet i Mora

Omröstning i samband med EU-valet

Initiativtagarnas förhoppning är att det ska hållas en folkomröstning samtidigt som EU-valet i juni 2024.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: För och emot nya skolan i Mora – tre brännande frågor Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Då är det möjligt med en folkomröstning:

• Om tio procent av de som har rätt att rösta i en kommun eller region begär det, så måste kommun- eller regionfullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas.

• Däremot blir det ingen folkomröstning om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige röstar nej till initiativet.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strandenområdet i Mora

Mer i ämnet