Här är området där kommunfullmäktige nu belsutat att gå vidare med planerna att bygga bland annat en skola. Foto: SVT

Efter 2,5 timme lång debatt – beslut taget om Strandenområdet i Mora

Publicerad

Politikerna i Mora går vidare med planerna på att bygga bland annat en skola och fullstor idrottshall med läktare på Stranden-området. Men politikerna var långt ifrån överens och flera ledamöter reserverade sig mot inriktningsbeslutet.

Punkten flyttades upp på fullmäktiges dagordning och debatten blev lång under måndagskvällen.

Mycket av debatten bottnade i huruvida det verkligen var en god idé att låta en extern part köpa området, bygga bland annat en skolbyggnad och att kommunen därefter ska hyra in sig i lokalerna, jämfört med att äga fastigheterna själv.

Underlaget för beslutet kritiserades också under mötet. Sverigedemokraterna ville till exempel att hela ärendet skulle skickas tillbaka för utredning, vilket röstades ner.

Socialdemokraterna, som vill att kommunen själva ska äga de planerade fastigheterna, yrkade på ett förslag som innehöll ännu fler konkreta tidsangivelser – som när bygget av den planerade skolan och bostäder vid Morkarlbyhöjden skulle genomföras – men fick sig slutligen vika sig efter votering.

De reserverade sig mot beslutet

Efter den slutgiltiga voteringen, som nu betyder att planerna för Stranden-området forsätter enligt majoritetens förslag, så reserverade sig både Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Mijöpartiet sig mot beslutet.

Tanken är nu att kommundirektören får i uppdrag att arbeta vidare med projektet.

Kravet i förslaget: Bygget av 300 bostäder

I förslaget som nu röstats igenom finns ett krav på att den externa aktören som både får köpa Strandområdet – där Rosa Huset ingår – och får i uppdrag att bygga högstadieskolan, även ska bygga 300 bostäder i bland annat Kråkberg och Morkarlbyhöjden.

Men just den detaljen är något som Socialdemokraterna reagerat på.

– Vi blev helt tagna på sängen av detta som kommer bara 20 dagar innan fullmäktige. Vi är absolut inte emot att det ska byggas bostäder, men det borde inte villkoras på det här sättet, sa oppositionsrådet Lennart Sohlberg (S) innan mötet.

Villkoret: Får köpa tillbaka fastigheterna om 25 år

Nu när en extern part ska få möjlighet att bygga, så finns även ett tillägg i det genomröstade inriktningsbeslutet. Nämligen att Mora kommun ska få möjligheten att köpa tillbaka de byggda fastigheterna om 25 år.

– Det blir lite dyrare de första 25 åren, men nu har vi också villkoret att det ska byggas bostäder och med det kravet så tror vi att vi krokar upp en aktör och säkerställer att vi får mer byggnation utförd, säger kommunalrådet Anna Hed (C).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad Melker Bertals, Pontus Falk och Anna-Lena Arvidsson tycker om Strandenprojektet. Foto: Anders Hansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer