Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om en ny högstadieskola på Strandenområdet väcker debatt. Se några av de omdiskuterade ämnena och vad kommunchef och skolchef har för motargument. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Lista: För och emot nya skolan i Mora – tre brännande frågor

Uppdaterad
Publicerad

Bra läge eller olämplig plats för en högstadieskola? Beslutet om en ny högstadieskola på Strandenområdet i Mora är taget men diskussionerna mellan Morabor, politiker och tjänstemän är heta. Här får du några av kommunens och motståndarnas argument för och emot.

Ove Hållmarker, morabo och tidigare kommunstrateg i Mora, är en av de som har gett sig in i debatten om skolbygget. Han har startat en diskussionsgrupp i sociala medier, där många kritiska inlägg gjorts av gruppmedlemmarna.

– Det började bli en så stor opinion mot den här platsen där skolan ska byggas och då tyckte jag det var bra att starta den här gruppen för att kunna komma med synpunkter, säger Ove Hållmarker.

Strandenområdet i Mora

I juni 2021 togs beslutet att bygga en högstadieskola på Strandenområdet, ett område som ligger där vägarna E45 och riksväg 70 möts i centrala Mora. Det innebär att de två högstadieskolor som finns i dag läggs ner och istället blir det en enda skola med cirka 800 elever. På området har det tidigare legat en skola men platsen är en av de mest omdiskuterade frågorna i gruppen.

– Jag vill att alla har en saklig diskussion kring det här och tar del av de utredningar som finns, säger kommunchefen Peter Karlsson.

Se några av de omdiskuterade ämnena och vad kommunchef och skolchef har för motargument i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strandenområdet i Mora

Mer i ämnet