Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ellinor Thomeé och Erik Partelow från vindkraftsmotståndet berättar varför de inte vill se vindkraft i Orsa Finnmark. Foto: Hannes Forssell/SVT

Vindkraftmotståndare kritiska till folkomröstning: ”Vår själ är i Finnmarken”

Publicerad

Inför folkomröstningen 9 juni har vindkraftsföretaget Dalavind öppnat kontor i Orsa och Studiefrämjandet anordnat informationsträffar för allmänheten. Samtidigt har föreningen Nej till vindkraftsindustri i Orsa Finnmark samlat 2 700 personer i grupper på Facebook.

– Vi blir påverkade allihopa på ett eller annat sätt, säger Ellinor Thomée, ledamot i föreningen.

När planerna på vindkraft först började ta form så sade Orsa kommun att man skulle använda sitt kommunala veto om det kom in någon ansökan om att bygga vindkraft.

Vindkraft i Dalarna

Planer bantades

Då bantades planerna. Bland annat togs ett antal vindkraftverk som skulle påverkat naturreservatet Koppången bort. I Orsa kommun ska det nu folkomröstas om de 37 vindsnurror som står på Orsasidan. I vindkraftsprojektet ingår också 30 vindkraftverk på Ljusdalssidan som inte ingår i folkomröstningen.

En folkomröstning är i sin natur bara rådgivande, men kommunen har sagt att man kommer att respektera resultatet av folkomröstningen.

Men föreningen är kritisk till kommunens beslut.

I klippet berättar föreningen varför de inte vill ha någon vindkraft i området och de är kritiska till en folkomröstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet