Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hoppas och tror att det kommer fler när folkomröstningen närmar sig” – Eva Rehnström, kommunikationsansvarig på Dalavind, berättar hur många som hittills kommit in på företagets kontor i Orsa. Foto: Hannes Forssell/SVT

Vindkraftsbolag har öppnat informationskontor i Orsa inför folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 juni ska Orsaborna folkomrösta i frågan om det ska byggas vindkraft i norra delen av Orsa kommun. Dalavind, som vill bygga vindkraft, öppnade för några veckor sedan kontor i centrala Orsa för att informera om vindkraftsprojekten.

– Här har vi möjlighet att visa på karta vilka områden det rör sig om, sen har man kanske läst saker på Facebook och då har vi forskningsbaserat material att visa som visar på en annan bild, säger Eva Rehnström på Dalavind.

Det är det första kontoret som företaget öppnar i samband med ett vindkraftsprojekt. En bakomliggande orsak är den folkomröstning som väntar 9 juni, men enligt företaget har det också kommit efterfrågningar från Orsabor om mer information. Kontoret har öppet två dagar i veckan.

Vindkraft i Dalarna

Motstånd på sociala medier

Samtidigt finns, framförallt på sociala medier, ett motstånd i föreningen Nej till vindkraftsindustri i Orsa Finnmark. På Facebook finns grupper med totalt 2 600 medlemmar som är mot vindkraftsprojektet.

Har ni märkt av det här motståndet?

– Vi märker det på så sätt att folk kommer in och säger att vi hörs för lite och gör för lite, det kan man tolka som att de också sett de här facebookgrupperna, säger Eva Rehnström.

Dalavinds vindkraftsanläggningar

Riskebo i Hedemora

Hedbodberget, Rättvik

Uvberget, Smedjebacken

Hunflen, Vansbro

Högtjärnsklack, Hedemora

Tavelberget, Falun

Högberget, Leksand/Falun

Paljakoberget, Ludvika

Byråsen, Malung-Sälen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet