Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Jakob Ebner hur planerna för parken ser ut. Foto: Hannes Forssell/SVT

Vindkraftspark i Riskebo blir utflyktsmål: ”Nytt sätt att förmedla kunskap”

Uppdaterad
Publicerad

Att kunna grilla korv – mitt i en vindkraftspark. Det är en del i ett projekt som initiativtagarna hoppas ska leda till ökad kunskap om vindkraft och energiomställningen.

Vindkraftparken i Riskebo i norra utkanten av Hedemora kommun togs i drift för ett år sedan. Här står vad som just nu är Dalarnas högsta vindkraftverk, 200 meter höga.

Nu har parken fått en del där besökare kan se och uppleva vindkraft på nära håll. Förutom vindskydd och grillplats så finns ett flertal informationsskyltar.

Budget: 700 000 kronor

Den totala budgeten ligger på 700 000 kronor. Av den kostnaden står länsstyrelsen för 100 000 kronor, som de fått i bidrag från Energimyndigheten. Resten har bekostats av vindkraftföretagen bakom parken.

Parken är den första i sitt slag i Sverige, enligt länsstyrelsen.

– Vindpark Dalarna är ett led i ett nytt sätt att förmedla kunskap om energiomställning och om vindkraftens del i den, säger Jakob Ebner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.