Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur Björn Holmqvist upplevt det att bo nära en vindkraftspark i ett år och vad han tänker om besöksparken. Foto: Hannes Forssell/SVT

Skeptisk när vindkraftsparken byggdes – nu positiv till att den blir besöksmål

Uppdaterad
Publicerad

I Engelsfors var många boende till en början negativa till att få en vindkraftspark som granne. Ett år efter att parken togs i drift har de flesta vant sig enligt Björn Holmqvist som bor i området. Han är positiv till att det nu skapats en besökspark.

– Jag tror att det kan vara bra att man kan åka upp och titta, säger han.

Han är vice ordförande i Engelsfors samfällighet och en av ett 20-tal fast boende i området, som ligger nära E16 och några kilometer från vindkraftsparken Riskebo.

Döljs av terrängen

Ett 40-tal fritidshusägare finns också i området. Några av de totalt sju vindkraftverken syns, men mycket döljs av skog och terräng.

Björn Holmqvist hör till de som inte ser parken från sitt hus. Om vinden ligger i en viss riktning så kan han höra snurrorna ibland. Andra ljud märks mer.

– Vägtrafiken är betydligt mer störande.

Deltog på invigningen

Han och ett gäng andra boende deltog på invigningen av besöksparken.

– Det är lite mäktigt att se. Sen återstår det att se om folk hittar dit, säger han.

De boende har fått kompensation för eventuella störningar som parken orsakar. Samfälligheten i Engelsfors får ansöka om en så kallad vindpeng varje år av vindkraftsföretagen. Björn Holmqvist tror att runt 10-15000 hittills delats ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.