”Det är för nära!” Hör bybornas kritik i videoklippet. Foto: Anders Hansson/SVT.

Oro i Lumsheden över 40 planerade vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Synpunkterna på den planerade vindkraftsanläggningen Galmsjömyran på gränsen mellan Dalarna och Gästrikland är starka, det visar sig nu när tiden för det så kallade samrådet nästan är slut. Efter månadsskiftet är det för sent att yttra sig.

– Det här är ju vårt livsverk, säger Ingrid Kallberg och gör en gest mot gården där hon och hennes man har bott i 30 år.

Hon säger att hon funderar dag och natt över hur det ska bli om de 280 meter höga vindsnurrorna sätts upp bara någon kilometer från hennes hem, dessutom på en höjd som gör att de kommer sticka upp ytterligare 90 meter över dalen där byn Lumsheden där hon bor ligger.

Oroad för fåglarna

– Det finns kungsörnar och orrar här, och det brukar komma stora flockar av tranor. Vi befarar att deras flyttvägar kan störas, säger Ingrid Kallberg.

Även grannfamiljen är bekymrad. De bor ett hundratal meter ännu närmare det planerade vindkraftsområdet.

– Jag brukar gå långa promenader, säger Laila Nyström. Och redan nu kan jag höra ljudet från vindsnurrorna borta i Mombyåsen, trots att det är 7-8 kilometer dit. De här nya blir jättestora och ska byggas bara någon kilometer från där vi bor. Jag är rädd att allt blir förstört, säger Laila Nyström.

Miljökonsekvensutredningar görs

På vindkraftsbolaget Njordr som ligger bakom planerna säger den operative chefen Niclas Erkenstål att de kommer att respektera alla lagar och bestämmelser och även göra noggranna miljökonsekvensutredningar.

Hör vad de närboende kritiserar och Njordrs försvar i videoklippet högst upp i artikeln.

Planerna för Galmsjömyran

Företaget bakom projektet är norska Njordr, Nordens största vindkraftsbolag.

Vindkraftverken blir större än några andra i hela världen, 280 meter till högsta vingspetsen. Det hittills högsta vindkraftverket finns i Gaildorf utanför Stuttgart i Tyskland och mäter 264,5 till sin högsta vingpunkt.

Planen omfattar upp till 40 vindkraftverk.

Varje verk ska ge 20 gigawattimmar per år, alltså totalt 800 GWh per år för hela anläggningen.

Som jämförelse producerar Forsmarks kärnkraftverk i genomsnitt 75 GWh per dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.