Oro på akuten efter flera fall av drogöverdoser

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av en vecka har åtta personer förts till akuten i Gävle efter att de misstänks ha överdoserat drogen Spice.

När akutmottagningen får ett så kallat akutlarm gör sig personal från bland annat medicinjouren och narkossjukvården sig redo för att ta emot patienten. I helgen kom det in fem personer samtidigt till akuten i Gävle. Alla var medvetslösa och man misstänker att samtliga hade överdoserat drogen Spice. En medvetslös person kräver mycket vård, fem till åtta personer ur personalstyrkan kan behövas då.

– De är väldigt resurskrävande. I fall det kommer något annat akutlarm är det inte så bra anser jag personligen, säger Ismail Zangana, överläkare på akutvårdavdelning Gävle sjukhus.

Gävledala – Spice

Åtta överdoser på en vecka

Sedan förra helgen har åtta personer, både äldre och yngre, fått föras till akuten i Gävle efter att de misstänks ha överdoserat Spice. Drogen har minst sagt fått fäste i Gävle samt i hela länet. Spice går att köpa på nätet helt lagligt eftersom tillverkarna är snabba med att byta ut de narkotikaklassade ingredienserna mot lagliga.

Hjärtklappning och oro – vanliga kännetecken

Det är de första sex till tolv timmarna som är avgörande för en person som har överdoserat Spice – för då kommer ruset fram. Det som kännetecknar en person som har överdoserat Spice är, förutom medvetslöshet, bland annat ångest, oro, hjärtklappning och hallucinationer. De här patienterna kräver noggrann övervakning av personal.

– Det kan börja med rökning vid ett festligt tillfälle som vi misstänker från början när unga personer kommer in till akuten. Men så småningom så kan de bli beroende av det. Och Spice kan påverka hjärnsystemet, men även musklerna, njurarna och levern kan bli påverkade. Men Spice kan framför allt påverka psykiskt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala – Spice

Mer i ämnet