Oro på asylboende i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket motiverar med att Högbo missade att skicka med en lagfart vid senaste upphandlingen

Det var turbulent på asylboendet Top Lugnet i Falun på fredagsförmiddagen. Migrationsverket vill snabbt avveckla 11 000 boendeplatser i Sverige, och det här boendet är ett av dem. Igår kväll fick flera familjer information av Migrationsverkets personal att de måste flytta till Nås eller Garpenberg inom 24 timmar.

– Migrationsverkets personal knackade på dörren till nio familjer här på boendet igår kväll och berättade att de måste flytta dagen efter. Familjerna fick bussbiljetter av Migrationsverket för att själva ta sig till Nås eller Garpenberg. Många är oroliga just nu, säger Carola Parling, föreståndare för Top Lugnet.

dalarna – asylflytt

Skullle börja skolan på måndag

Payama Abdelnursalih med familj har bott på Top Lugnet i tre månader, sedan boendet var nästan nyöppnat. Payamas son Elled skulle börja i skolan här i Falun på måndag, så för familjen kändes flytten abrupt.

– Vad kan vi göra. Vi kan bara sörja. Det här är inget liv. Vi flydde för att komma till något bättre, men det här är mycket värre, säger Payama Abdelnursalih till SVT Nyheter Dalarna.

På fredagen kom fyra av Migrationsverkets personal till Top Lugnet.

– Migrationsverket pratade inte med de boende alls. Men vi i personalen fick ett möte med dem. Vi ifrågasatte varför ingen av deras närmaste chefer ens har kontaktat oss personligen när de ändå säger att vi ska stänga. Den informationen är helt utanför min värld, eftersom vi har en process i det här och vi har ju överklagat och vi tror att vi ska ha öppet. De avslutade mötet med att säga, nu ska vi gå ut och informera. Sedan gick de, men jag vet inte vart de tog vägen men ni säger att de har åkt, säger Carola Parling, föreståndare.

Sveriges Televisions reporter försökte få en kommentar av Migrationsverkets personal på plats, men hänvisades att ringa till Migrationsverkets presstjänst istället.

Migrationsverket vill snabb-avveckla 11 000 boendeplatser

– När vi avvecklar måste vi följa lagen om offentlig upphandling, och en leverantör måste visa upp en lagfart från hyresvärden, vilket inte leverantören gjort. Vi har fått in en överklagan från leverantören, och den prövas just nu i förvaltningsrätten. Men eftersom risken är att den processen kommer att ta lång tid, så måste vi genomföra flytten nu, säger Mirsad Slavotic, kommunikatör vid Migrationsverkets presstjänst.

– Vi tycker givetvis att det är tråkigt att människor måste flytta och att vi avvecklar en anläggning som vi är nöjda med. Men vi följer den turordning som gäller för lagen om upphandling. Leverantören har fått information via mail för tre veckor sedan, säger Mirsad Slavotic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

dalarna – asylflytt

Mer i ämnet