Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bibliotekarien Gunhild Bergquist berättar om vad turister som kommer in på bibliioteket behöver hjälp med och om tankarna kring att turistbyrån försvinner

Orsa bibliotek redo att ta emot turister som saknar turistbyrån

Uppdaterad
Publicerad

Redan idag tar biblioteket i Orsa emot många frågor från turister. När turistbyrån nu ska stängas förväntar man sig att det blir ännu mer.

Turistbyråerna i Dalarna ska stängas till hösten. Redan idag tar biblioteket i Orsa emot mycket frågor och hjälper turister med sådant som man kan behöva hjälp med på en ort där man är på besök. Och från i höst när turistbyråerna ska stänga väntar man sig att det blir en större del av bibliotekariernas vardag.

”Det bästa vore om den blev kvar”

Istället för turistbyråerna kommer Visit Dalarna bland annat att satsa på så kallade Info points, som ska finnas på olika platser i länet dit turister kommer. Om Orsa bibliotek är aktuellt för en sådan punkt är oklart, men det kunde kanske vara en bra idé, tänker personalen på biblioteket, eftersom de redan nu lägger mycket tid på att hjälpa turister.

– Vi gör så gott vi kan, men om det skulle bli ett officiellt samarbete skulle vi kanske kunna göra ett bättre jobb, men det allra bästa vore om turistbyrån fanns kvar och var tillgänglig med tanke på vad turismen betyder för Dalarna och orten här också, säger Gunhild Bergquist, bibliotekarie på Orsa bibliotek.

I klippet berättar Gunhild Bergquist mer om vad turister som kommer in på bibliioteket behöver hjälp med och om tankarna kring att turistbyrån försvinner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer