Dalarna är ett av landets största turistlän – men nu stänger man turistbyråerna. Foto: SVT

Nu stängs Dalarnas 13 turistbyråer – 19 personer varslas om uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas 13 turistbyråer stängs – istället ska Visit Dalarna fokusera på digital närvaro och så kallade Info points vid populära turistattraktioner.

Visit Dalarna berättade under en presskonferens på onsdagen att man beslutat att stänga länets turistbyråer till hösten och istället stärka närvaron i digitala kanaler. 19 personer har varslats om uppsägning.

– Vi ser att en antal av dem kommer att erbjudas nya jobb i vårt kontaktcenter där vi skapar åtta nya tjänster som jobbar mer via telefon och digitalt, men vi ser också behov av flera specialistkompetenser när det gäller till exempel digitalisering och internationella frågor, säger Visit Dalarnas vd Jonas Rosén.

Medarbetare har informerats om förändringarna under onsdagen och fackliga förhandlingar ska ha inletts.

Kontaktcenter i Falun och Rättvik

Två kontaktcenter kommer att finnas efter nedläggningen av de 13 turistbyråerna, ett i Falun och ett i Rättvik. Från kontaktcentrena kommer man att kommunicera via telefon, chatt och andra digitala kanaler. Det är ännu oklart vilka lokaler som kommer att användas som kontaktcenter​. Det är något som kommer att ses över. Eventuellt kommer den gamla turistbyrån i Falun att kunna användas till kontaktcenter.

50 informationspunkter vid turistmål

Utöver två kontaktcenter kommer man att satsa på 50 så kallade Info points, som kommer att finnas vid populära turistmål, som till exempel Falu Gruva, Grövelsjöns fjällstation och vid Vasaloppet.

– Info pointsen kommer att bemannas av de företag som vi sätter upp Info points på, berättar Visit Dalarnas vd, Jonas Rosén.

I klippet berättar Visit Dalarnas vd Jonas Rosén mer om nedläggningen av turistbyråerna.

Avesta

Borlänge

Falun

Gagnef

Hedemora

Idre

Leksand

Ludvika

Mora

Orsa

Rättvik

Säter

Älvdalen

I Vansbro, Smedjebacken och Malung-Sälens kommun finns idag så kallade Info points.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.