Spenderbyxor och klirr i stadskassan – Reportern Bodil Ljungberg förklarar varför Sverige vill ha fler utländska turister. Foto: SVT

Därför är de utländska turisterna superviktiga för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Turismen är en mångmiljardindustri och utländska turister är i det perspektivet extra åtråvärda.

– Det är i utlandet som det finns störst potential för tillväxt hos de svenska turistföretagen, säger Bitte Olsson, pressansvarig på Visit Sweden.

Visst handlar turism om att få visa upp sitt land och ge så många internationella gäster som möjligt chans att få uppleva Sverige. Men en annan drivkraft är ekonomin.

Stort intresse

Utländsk turism genererar mycket pengar och det är här man ser en möjlighet att växa framöver. Om Sverige bara lyckas locka hit dem. Organisationen Visit Sweden som bland annat promotar Sverige utomlands ser ett stort intresse för resor hit.

– Det är i utlandet som det finns störst potential för tillväxt hos de svenska turistföretagen.  I våra analyser bland utländska turister har motsvarande 67 miljoner resenärer i nio länder angett att de är intresserade av att resa till Sverige de närmaste åren, säger Bitte Olsson, pressansvarig på Visit Sweden.

I klippet ovan förklarar vår reporter varför utländska turister är superviktiga för Sverige.

Källa: Fakta om svensk turism 2018, Tillväxtverket.

Källa: Visit Swedens målgruppsanalyser 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.