Så får man utländska turister att känna sig som hemma – Peter Lucas om hur man får den internationella gästen att trivas. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Peter Lucas har lockat tusentals holländare till Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

De utländska turisterna ökar stadigt i Sverige och i Dalarna. Det är något som märks hos Peter Lucas i Yttermalung. Hans vildmarks- och äventyrsverksamhet har lockat tusentals holländare till Västerdalarna sedan starten.

– Dalarna kan erbjuda mycket upplevelser på en liten yta, förklarar Peter Lucas Dalarnas dragningskraft.

För tio år sedan startade han, sambon Hilje Blaauw och deras barn, en campingplats med inriktning på äventyr och vildmarksaktiviteter. Sedan dess har gästerna ökat för varje år.

Exotisk natur lockar

Det är nästan uteslutande holländare och en del belgare som kommer hit, i första hand sommartid men på senare år börjar även vinterveckorna bokas. Naturen, lugnet och det glest befolkade länet är exotiskt för gästerna från kontinenten.

Nederländerna är en av fyra stora nationer som har ett gott öga till Dalarna. I övrigt är det danskar, norrmän och tyskar som gärna kommer hit. De internationella turisterna står för knappt 15 procent, eller ca två miljoner gästnätter, i Dalarna och framöver tror man att det blir fler.

Ny flyglinje drar britter

Till exempel Storbritannien blir intressant nu när det blir flyglinjer därifrån till Sälen.  Men förutsättningen är att turistföretagen och myndigheterna blir bättre på att möta kraven från utländska turister.

Peter Lucas tycker dock att dalaföretagen generellt är bra på att ta hand om utländska turister.

– Jag har inte mycket att klaga på. Möjligtvis behöver Västerdalarna bli bättre på att informera om sommaraktiviteter, de är mycket kunniga på vinterturism, men sommartid får vi ibland agera turistbyrå, säger Peter.

I klippet ovan berättar Peter Lucas om hur man kan locka fler utländska turister till Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.