Osäkert om blod kom från vargen i Linghed: ”Den verkade springa obehindrat”

Uppdaterad
Publicerad

Igår rapporterade SVT Dalarna att vargen som setts i byn Linghed utanför Falun skjutits och att eftersök pågick. Men när mörket fallit på onsdagskvällen var fortfarande ingen skadeskjuten varg hittad och nu misstänker man att det blod som hittats egentligen kommer från ett annat djur.

– Det har varit tre eftersöksekipage ute och hundarna som varit med är väldigt erfarna. Men vid klockan 21.30 fick de ge upp och eftersöksjägaren jag pratade med sa att han inte tyckte att hunden agerade som att den kände av ett skadat rovdjur. Det brukar märkas på hunden om det är så, säger Jonas Bergman, chef för viltenheten på Länsstyrelsen.

Blod, päls och en benbit som är ett par centimeter lång har hittats och kommer att skickas på analys. Det var dessa fynd som gjorde att man antog att vargen träffats av en kula.

– Om benbiten kom från vargen skulle den kanske inte springa så obehindrat och det finns uppgifter om att den sprang på alla fyra ben. Fynden kan ju komma från ett byte som vargen släppt när den besköts och sprang iväg.

Minska lidandet

Den 30 april, dagens datum, var egentligen sista datumet då skyddsjakt på vargen fick bedrivas. Men eftersom det finns misstankar om att vargen kan vara skadad tas den tidsbegränsningen bort.

– Det handlar om att minska eventuellt lidande. Nu får skyddsjakten pågå även utanför jaktområdet om man försäkrar sig om att det är det djuret som är skadat som man jagar, säger Jonas Bergman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer