• Tekniskt meddelande:

    I natt kl. 00:00-01:00 kommer ett planerat tekniskt underhållsarbete genomföras som påverkar våra onlinetjänster. Under tiden arbetet pågår kan tjänsterna ha ett annorlunda utseende och delar av innehållet är otillgängligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se klippet från april när vargen springer genom Linghed. Foto: Caroline Dickson / TT

Vargen i Linghed skjuten – eftersök pågår

Uppdaterad
Publicerad

Den varg som flera gånger setts inne i byn Linghed i Falu kommun sköts under onsdagsförmiddagen. Skottet var inte dödande och just nu pågår eftersök för att hitta djuret.

För nästan två veckor sedan fatta Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt på vargen som då setts röra sig i byn av flera personer.

– Den har påskjutits under förmiddagen och man har konstaterat att den är träffad. Just nu pågår eftersök där jägare och jaktledare är ansvariga, säger Jonas Bergman, enhetschef för enheten för vilt.

Sannolikt en fjolårsvalp

Enligt Länsstyrelsen är vargen sannolikt en fjolårsvalp som har uppehållit sig i området ett par månader. Skyddsjakten inleddes den 16 april och fick bara pågå tills den 30 april.

–  Det viktiga nu är att hitta det påskjutna djuret och minska lidandet om det är något sådant. Vi är också på plats för att samla in hår eller blod för att se vad vargen har för ursprung, säger Jonas Bergman.

UPPDATERING, 30 APRIL:

På torsdagen meddelade Länsstyrelsen att det inte är säkert att vargen blivit träffad när den besköts. Läs mer här: Osäkert om blod kom från linghedsvargen – ”Den verkade springa obehindrat”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer