Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar regionrådet Sofia Jarl (C) om vården för de som utsatts för sexuella övergrepp och vad de gör för att utveckla den: ”Vi behöver bli bättre”. Foto: Niki Warden Werning/SVT

Otillräcklig vård för sexualbrottsutsatta som barn – Region Dalarna svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Vården för de som har utsatts för sexuella övergrepp i barndomen inte är tillräcklig, det menar flera personer och organisationer som SVT Dalarna varit i kontakt med.

– Ansvaret puttas runt mellan olika instanser. Att vi inte tar det på större allvar är fruktansvärt, säger Hermine Holm från Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen (Rise).

Vården saknar struktur

Kritiken kommer bland annat från Anna Stenvi i Rättvik och Hermine Holm som är generalsekreterare i Rise. Dom beskriver att många som har utsatts för sexuella övergrepp som barn väntar länge med att söka vård, och när de väl söker vård saknas en tydlig struktur och tydliga riktlinjer för hur vården ska hantera patienterna.

Domar om sexualbrott mot barn ökar

Upplever att de blir feldiagnostiserade

Som en konsekvens upplever patienter att de inte får rätt vård och istället blir feldiagnostiserade och felplacerade.

Även i en rapport från Sveriges kommuner och regioner från 2020 lyfts flera brister i vårdens hantering.

I videon ovanför berättar regionrådet Sofia Jarl (C) om vården för de som utsatts för sexuella övergrepp och vad de gör för att utveckla den: ”Vi behöver bli bättre”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Stenvi, till höger, utsattes för sexuella övergrepp som barn och känner inte att hon har fått det stöd som hon hade behövt från vården. I videon berättar hon om upplevelserna för SVT:s reporter. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Hit kan du söka dig för att få hjälp

Om du har utsatts för sexualbrott eller misstänker att någon annan har utsatts – ring polisen på 114 14, om det är akut ring 112.

För dig som vuxen

Rise

Här kan du som är vuxen och har utsatts för sexuella övergrepp som barn få stöd av andra med liknande erfarenheter.

Wonsa

Arbetar med behandling, forskning och utbildning för att förebygga sexuella övergrepp. På kliniken görs först en kartläggning och bedömning, därefter föreslås ett behandlingsprogram utifrån det du har varit med om.

För dig som barn

Storasyster

Har olika funktioner för dig över 13 år. Bland annat stödgrupper, rådgivning och medföljning till polis, vård- eller behandlingsinsatser.

Ecpat

Har en hotline där man kan anmäla exploatering av barn. De erbjuder även vuxenstöd och Ditt ecpat för barn och unga under 18 år.

Bris

Via Bris kan barn och unga under 18 år bland annat få hjälp och stöd av kuratorer, via chatt, mejl eller ansikte mot ansikte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Domar om sexualbrott mot barn ökar

Mer i ämnet