Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Barnahus lokaler i Borlänge där samordnaren Jennie Hägglund visar runt och förklarar hur det går till när ett barn förhörs. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

På Barnahus i Borlänge förhörs brottsutsatta barn: ”Ska slippa upprepa sig”

Publicerad

Till Barnahus i Borlänge kommer barn som har blivit utsatta för eller bevittnat våld i nära relation eller sexualbrott oavsett relation. Dit kommer även de som behöver höra barnens berättelse, till exempel polis, åklagare och socialtjänst.

På Barnahus är det barnet som står i fokus, men det erbjuds också krisstöd till föräldrar som kan behöva hjälp och stöd i situationen.

I klippet får du följa med på en rundvandring i Barnahus lokaler i Borlänge: ”Det ska vara en barnvänlig miljö”.

Barnahus

I Sverige finns totalt 30 Barnahus där barn som utsatts för brott i nära relation eller sexualbrott oavsett relation förhörs.

”Barnahus har funnits i Sverige sedan 2005 och i Dalarna sedan 2007, så det är inte ett jättenytt koncept”, säger samordnaren Kristin Bustad på Barnahus i Borlänge.

Hit kan du söka dig för att få hjälp

Om du har utsatts för sexualbrott eller misstänker att någon annan har utsatts – ring polisen på 114 14, om det är akut ring 112.

För dig som vuxen

Rise

Här kan du som är vuxen och har utsatts för sexuella övergrepp som barn få stöd av andra med liknande erfarenheter.

Wonsa

Arbetar med behandling, forskning och utbildning för att förebygga sexuella övergrepp. På kliniken görs först en kartläggning och bedömning, därefter föreslås ett behandlingsprogram utifrån det du har varit med om.

För dig som barn

Storasyster

Har olika funktioner för dig över 13 år. Bland annat stödgrupper, rådgivning och medföljning till polis, vård- eller behandlingsinsatser.

Ecpat

Har en hotline där man kan anmäla exploatering av barn. De erbjuder även vuxenstöd och Ditt ecpat för barn och unga under 18 år.

Bris

Via Bris kan barn och unga under 18 år bland annat få hjälp och stöd av kuratorer, via chatt, mejl eller ansikte mot ansikte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Domar om sexualbrott mot barn ökar

Mer i ämnet