Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 17-åriga Alva Nilsson reagera på vad andra unga har sagt om exposekonton i Ecpat:s rapport. Foto: Niki Werning/SVT

17-åriga Alva i Mora om exposekonton: ”Det är väldigt svårt att gå till en vuxen”

Uppdaterad
Publicerad

Att barn sprider rykten om och bilder på varandra är inte främmande för 17-åriga Alva Nilsson i Mora.

– Första gången jag såg ett exposekonto var när jag gick i åttonde klass, då kom det ett exposekonto om vår skola. Man förstod det inte riktigt, säger hon.

Kränkande kommentarer, påhopp och att barn hängs ut tillhör inte ovanligheterna, det menar Alva Nilsson.

– Det är så otroligt många som tror att man har en fri plattform på nätet där man får säga vad man vill, fast att man inte kan det egentligen.

Svårt att ta hjälp

Trots att det är vanligt förekommande med den här typen av trakasserier känns vuxenvärlden långt borta.

– Jag tror att det är väldigt svårt att gå till en vuxen, det är så svårt för dem att sätta sig in i något som de inte har någon aning om. Jag tror att de ofta inte skulle förstå allvaret, säger Alva Nilsson.

”Vet inte att det är olagligt”

Ligger det långt borta att anmäla?

– Ja, jag tror att många inte vet att det är olagligt och ser inte att det är så allvarligt som det faktiskt är.

Barnrättsorganisationen Ecpat:s rapport ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt” har undersökt ungas relation och attityd till exposekonton. I klippet reagerar Alva Nilsson på vad andra unga sagt om exposekonton i rapporten.

Expose-konton & Ecpat:s rapport

• Ecpat Sverige är en barnrättsorganisation som jobbar mot sexuell exploatering av barn. Ecpat utför årligen en webbaserad undersökning kallad ”Nude på nätet”. Där deltar barn och unga genom att dela sina egna erfarenheter kring sexualbrott på nätet.

• Rapporten för 2022 ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt”, fokuserar på vad barnen berättat i fördjupningsområdet om expose-konton. Rapporten har också hämtat fritextsvar från 2021 års ”Nude på nätet”-rapport.

• Målgruppen för undersökningen var barn i åldern 10-17 år. Majoriteten av barnen som svarade på undersökningen var mellan 14 och 17 år (75 procent).

• Undersökningen genomfördes under 12 dagar i början av juni 2022 och barnen nåddes genom en kampanj på Tiktok, Instagram och Snapchat.

• Barnen fick ta del av berättelser baserade på andra barns vittnesmål om sina upplevelser. Därutöver fanns tre fördjupningsområden, varav ett handlade om expose-konton.

• Barnen fick svara på tre berättelser, slumpmässigt utvalda ur ett större urval, och fick även möjlighet att delta i ett eller flera fördjupningsområden eller dela en egen berättelse.

• I undersökningen svarade 13 433 barn på minst en berättelse. De fick även möjlighet att lämna kommentarer i fritext, vilket drygt 2 500 barn valde att göra. Totalt inkom det 5 500 fritextsvar. 1 112 barn svarade på fördjupningsområdet om expose-konton.

Källa: Ecpat:s webbaserade undersökning från 2022: ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.