Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fältarbetaren Moe Idle ger dig konkreta tips om vad du kan göra. Foto: SVT

Tre frågor om: ”Så gör du om du blir uthängd i en exposegrupp”

Publicerad

Moe Idle är ofta ute på skolor i Malmö och pratar om hur man är schysst på nätet. Allt oftare stöter han på fenomenet ”exposegrupper” – alltså chattar eller konton där barn delar kränkande innehåll på andra barn. Här ger han tre konkreta tips till dig om du skulle bli inbjuden eller uthängd i en sådan grupp.

Schysst på nätet är en insats via SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid i samverkan) där Moe Idle tillsammans med polisen Daniel Schultz träffar barn ute på skolor i Malmö.

”Exposegrupper har vuxit explosionsartat”

De har båda uppmärksammat problemet med exposekonton eller chattar – där barn delar kränkande innehåll på andra barn – i stora grupper.

– Det har ju funnits länge men har vuxit explosionsartat de senaste åren, säger Moe Idle som är fältarbetare på socialtjänsten i Malmö.

I klippet ovan ger han dig som barn (och vuxen) tre handfasta tips om hur man ska göra om man blir inbjuden eller i värsta fall uthängd i en exposegrupp.

Polisen om exposechattar bland barn: ”Tro inte att ditt barn inte varit med i en”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen Daniel Schultz i Malmö möter problemet med så kallade ”expose-chattar” allt oftare och säger till vuxna att man inte ska vara naiv kring sina barns liv på sociala medier. Foto: SVT/bilder från snapchat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.