Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vuxna vet inte ens att de finns och ännu mindre att deras barn går in på sådana konton, säger Ecpats generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist om exposebilderna där barn hängs ut. Foto: SVT och Snapchat

Tusentals barn hängs ut på exposekonton – allt från nakenbilder till misshandel

Uppdaterad
Publicerad

I höstas fick barnrättsorganisationen Ecpat tips om ett 30-tal så kallade exposekonton i olika sociala medier och kan visa i en rapport att en majoritet av barn och unga har besökt ett sådant konto. 

Det kan handla om nyfikenhet, grupptryck men också att de olika plattformarnas algoritmer rekommenderar dessa konton till barnen som gör att barn kommer i kontakt med ett sådant konto.

Exposekonto – en dold kriminalitet

En majoritet av barnen vet vad exposekonton är – men vuxenvärlden står långt utanför.

– Här finns en enorm klyfta mellan barn och vuxna. Vuxna vet inte ens att de finns och ännu mindre att deras barn går in på sådana konton, säger Anna Karin Hildingson Boqvist som är generalsekreterare på Ecpat som nyligen släppt en rapport om just exposekonton.

Ecpat kallar fenomenet för en ”dold kriminalitet mellan barn” då det oftast är barn själva som står bakom kontona och som delar innehåll – och barn som besöker dem.

Rädda att själva få skulden

Anna Karin Hildingson Boqvist menar att vuxna måste prata på ett öppet och engagerat sätt med barnen om just exposekonton. Många barn i Ecpats undersökning säger sig vara rädda för att själva få skulden för innehållet eller vara oroliga för om det kommer fram att just de har blivit uthängda.

Tillvägagångssättet och filmerna som sprids i Malmö på ett exposekonto är tyvärr inget ovanligt fenomen, enligt henne:

– Tusentals barn och unga hängs ut på det här sättet och det kan handla om allt från nakenbilder till grova misshandlar till bara rent skvaller.

– Fråga vilken 10-åring som helst och de vet vad det här är för något.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagligt innehåll i klippet. En ung pojke blir misshandlad och förnedrad upprepade gånger och filmerna delas i ett så kallat exposekonto på Snapchat där många skolbarn i Malmö är med. Foto: Ur filmer från snapchat

– Exposekonton kan finnas på olika sociala medier som Snapchat, Instagram, Whatsapp med flera.

– De är ofta lokalt förankrade till en kommun, en stadsdel eller en skola och vänder sig till personer i de utsatta barnens närhet.

– På kontona är språkbruket ofta grovt rasistiskt och sexistiskt.

– Flickor skambeläggs ofta och hånas av användarna.

– Ofta skrivs de uthängda barnens namn och personuppgifter ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.