”Tänker man att bli sjuksköterska ska man vaccinera sig” säger Ingela Wiklund, prefekt vid Högskolan Dalarna. Foto: Niko Ago/SVT

Ovaccinerade sjuksköterskestudenter nekas praktik – kan inte fullfölja utbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter krav från vårdgivare måste nu sjuksköterskestudenter på Högskolan Dalarna vaccinera sig för att få en praktikplats. Och utan praktik kan inte utbildningen fullföljas.

Bakgrunden är att flera vårdgivare som erbjuder praktikplatser vill skydda sina patienter.

– Det är förstås synd för de studenter som har påbörjat sin utbildning och nu riskerar att att inte kunna fullfölja den. Men jag tror att vaccination kommer att vara ett krav i framtiden, både från oss och från andra högskolor och universitet i Sverige.

Coronaviruset i Dalarna

Vad har ni fått för respons från de berörda?

– Jag har som prefekt inte fått någon respons alls men jag vet att det rör sig om få studenter som har reagerat på det här.

Informerar nya studenter

Högskolan Dalarna informerar nu även studenter som sökt sjuksköterskeutbildningen till vårterminen.

– Man ska veta om förutsättningarna, därför har vi upplyst om att man ska vara vaccinerad mot covid-19 för att fullfölja sin utbidning.

Studentkåren: Rimligt krav

I en skriftlig kommentar skriver Linn Svärd, ordföranden i Sveriges förenade studentkårer:

”Både lärosäten, VFU och praktikplatser har ett arbetsmiljöansvar... Utifrån vad jag känner till menar studentkåren att det i nuvarande situation med gällande rekommendation om restriktion är ett rimligt krav från regionen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet