I korsningen Oxtorgsgatan-Kvarngatan ligger 110 av de 201 lägenheter som säljs. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Över 200 lägenheter säljs i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

201 kommunala lägenheter i Söderhamn säljs till privata ägare. Affären ger 100 miljoner kronor till fastighetsbolaget Faxeholmen.

– Det här är ett sätt för oss att få ett kapitaltillskott som möjliggör nyproduktion och renoveringar, säger Petri Berg, vd.

Försäljningen av de 201 lägenheterna motsvarar 6 procent av det kommunala fastighetsbolaget Faxeholmens bestånd. 110 av lägenheterna ligger i korsningen Oxtorgsgatan-Kvarngatan i centrala Söderhamn, 69 lägenheter i bostadsområdet Broberg och 22 lägenheter i Fålnäs i Stugsund.

Tidigare har SVT berättat att Faxeholmen är det kommunala bostadsbolag i landet som river flest bostäder och det här är ytterligare ett led i att kunna bygga nya boenden i centrala Söderhamn, enligt vd Petri Berg.

Den nya ägaren är Gimmel Fastigheter AB som i dag äger 1 200 hyresrätter i Sundsvall och Bollnäs, och har en ägargrupp som tillsammans förvaltar 20 000 lägenheter runt om i landet. De hörde själva av sig och visade intresse för Faxeholmens bostäder. De ser sig själva som långsiktiga ägare men sticker inte under stol med att de ser en vinstpotential i det nya köpet.

– Naturligtvis, vi vill ju ha en bra affär och vi vill ha fina fastigheter i vår förvaltning och de här är av den karaktär att de är intressanta, säger Marina Stagård, platschef vid Gimmel fastigheter AB.

Gimmel fastigheter AB meddelar att bolaget ligger på samma hyresnivåer som kommunala bostadsbolag men man har en ambition att renovera lägenheter löpande och då kan det bli aktuellt med förändringar.

– Vi flyttar inte på några hyresgäster utan när en lägenhet blir ledig så tar vi ett beslut om den ska renoveras och gör vi det blir det självklart en hyreshöjning, säger Marina Stagård.

Enligt Petri Berg ska affären inte innebära någon skillnad för hyresgästerna annat än att man får en ny hyresvärd.

– Hela affären ska godkännas av kommunfullmäktige den 30 mars, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.