Flera fall av harpest har konstaterats den senaste tiden. Harpest kan ge människor hög feber. Foto: TT

Över 500 personer sjuka av harpest

Uppdaterad
Publicerad

Över 500 personer har insjuknat i harpest i Sverige i sommar, drygt 220 av dem i Dalarna. Och enligt Folkhälsomyndigheten är fler fall att vänta.

560 fall av harpest har rapporterats i landet hittills i år. Det är betydligt fler fall än ett medelår, enligt Folkhälsomyndigheten. De flesta sjukdomsfallen har rapporterats in från Dalarna, Gävleborg och Örebro län, enligt Folkhälsomyndigheten, men det har också setts en ökning i Västerbottens och Norrbottens län under augusti.

– Framförallt är det Dalarna och Gävleborg och huvudsakligen Dalarna där vi har sett många fall, berättar Rikard Dryselius som är utredare och mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Begränsat till specifika områden

Drygt 220 av harpestfallen har rapporterats från Dalarna och drygt 120 från Gävleborg. Rikard Dryselius vill också understryka att spridningen ofta är begränsad till specifika riskområden.

– Det är inte så att man behöver bli orolig bara för att man befinner sig i Dalarna utan ofta ser man specifika områden, till exempel kring Mora i Dalarna eller kring Ljusdal i Gävleborg, berättar han.

Smittar via insekter

Det är oftast genom myggbett som bakterien som ger harpesten sprids, men även andra stickande insekter kan föra smittan vidare. Motmedlet är antibiotika.

Folkhälsomyndigheten rapporterar också att antalet sjukdomsfall vanligtvis är som störst under september och att antalet fall väntas växa ytterligare under de kommande veckorna.

En av de som drabbats under sommaren är Jan Forsmark i Gagnef. Här berättar han hur veckorna med sjukdomen var.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer