• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Rebecka Fogelmarck / TT NYHETSBYRÅN

Jakt i väntan på beslut

Länsstyrelsen Dalarna har fått in flera överklaganden på beslutet om skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret.

Svenska Rovdjursföreningen och Wolf Association Sweden (WAS) överklagar Länsstyrelsens om skyddsjakt, och begär inhibering av jakten. En inhibering innebär att man vill skjuta upp verkställlan av ett fattat beslut. Den frågan låg hos Naturvårdverket som på onsdagseftermiddagen beslöt att jakten ska fortsätta till de hunnit behandla överklagandena.

Svenska Rovdjursförbundet tycker att beslutet om skyddsjakten i Gimmen innebär en stor risk att en av vargarna i ett föräldrapar blir skjuten. Det skulle innebära en risk för att de valpar som finns i reviret överges av hanen om tiken skjuts. Om istället hanen skjuts, finns risken att tiken ensam inte får in tillräckligt med byte för att föda upp valparna, och att det då riskerar att svälta ihjäl.

Även en privatperson har lämnat in en överklagan på beslutet om skyddsjakt och menar att ”det beslut som fattats strider mot EU:s lagar” och att Länsstyrelsen ”förlöjligar bara Sverige inför övriga Europa”

Fakta

Visa

Länsstyrelsen Dalarna tog under tisdagen beslutet om skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret.

Beslutet verkställdes under onsdagen, vilket innebär att skyddsjakten har börjat och får pågå fram till den 20 augusti, eller tills en varg är skjuten.

När länsstyrelsens beslut överklagas är det Naturvårdsverket som prövar om det finns skäl för överklagan eller om beslutet står fast.

Det är ett komplicerat ärende, då en av vargarna, alfahannen, är genetiskt viktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Dalarna

Mer i ämnet