Fortsatt inflöde av post-covidpatienter – ”Dyker upp remisser på de som blev sjuka 2020”

Uppdaterad
Publicerad

I början av pandemin visste ingen vilka effekter covid-19 skulle få på människokroppen på längre sikt. Precis som resten av samhället har personalen på postcovid-avdelningen vid Falu lasarett, i takt med att sjukdomen spridits, fått lära sig vad den gör med kroppen och vad man kan göra för att lindra symptomen.

De vanligaste symptomen vid långtidscovid är andningssvårigheter, trötthet, hjärtklappning och förändrat lukt- och smaksinne.

På avdelningen på Falu lasarett behandlas en del patienter som vårdats på IVA, men de flesta är sådana som inte varit lika sjuka men som ändå inte blivit helt återställda efter sjukdomen.

Coronaviruset i Dalarna

– Det kan fortfarande dyka upp remisser på personer som blev sjuka år 2020 och fått rehabilitering genom primärvården, men fortfarande inte blivit bra berättar Anna Domeij, överläkare på postcovid-mottagningen.

Nya varianter ser ut att ge mildare besvär

Tidigare var det ett större inflöde av remisser men nu är den siffran nere på några enstaka i veckan, något som kan bero på att de nya virusvarianterna inte ger samma besvär.

– Det verkar som att Deltavarianten var mer benägen att ge långvariga besvär, sen är också fler vaccinerade idag och det ger också skydd mot långvariga besvär, inte bara svår akut sjukdom säger Anna Domeij.

I klippet: Överläkaren Anna Domeij berättar om hur postcovid-mottagningen jobbar och hur man lärt sig behandla symptomen av långtidscovid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet