Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Sofie om vad hon har upplevt under sina 12 år i branschen: ”Kvinnofientliga uttryck, och så kallade 'skämt'”. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Snickaren Sofie Törnblom efter 12 år i branschen: ”Vi måste öka mångfalden”

Uppdaterad
Publicerad

Sofie Törnblom har arbetat som snickare på olika byggarbetsplatser i 12 år. Hon menar att mångfalden behöver öka inom branschen.

– Alla ska känna sig välkomna, säger hon.

En procent av landets snickare är kvinnor, enligt siffror från SCB. Det här är något som bland annat det så kallade Dalauppropet vill se en ändring kring.

De menar att fler kvinnor i yrket skulle bidra till ökad innovation, effektivitet och lönsamhet och poängterar att om byggbranschen ska klara kompetensförsörjningen så behövs fler kvinnor.

Sofie Törnblom, som nu arbetar på ett bygge i Borlänge, trivs bra med sitt yrkesval och för det mesta har hon känt sig välkommen in i gruppen – men det har inte alltid varit helt smärtfritt.

I videon berättar Sofie om vad hon har upplevt under sina 12 år i branschen: ”Kvinnofientliga uttryck, och så kallade 'skämt' ”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.