Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gabriella Hagman, Kristina Hansen och Annica Granberg är initiativtagarna till Dalauppropet. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Så kan byggbranschen bli mer jämställd – här är Dalauppropets lösningar

Uppdaterad
Publicerad

Bara en procent av landets snickare är kvinnor. Nu vill initiativtagarna bakom Dalauppropet se en jämställd byggbransch.

– Det är dags att säga något om jämställdheten, nu vill vi ta ett större kliv framåt, säger Gabriella Hagman som är VD på arkitektfirman Mondo. 

80 företagledare och organisationer inom bygg- och fastighetsbranschen i Dalarna har ställt sig bakom uppropet.

– På tjänstemannasidan i byggbranschen har det hänt en del, där finns en hel del kvinnor. På hantverkarsidan är det ganska klent med kvinnor och stark mansdominans, säger Annica Granberg som är vice verksamhetschef på Byggdialog Dalarna.

Jobbar för fler kvinnor

Dalauppropet vill nu få hela byggsektorn att skriva på uppropet som bland annat ska jobba för att få fler kvinnor att söka byggutbildningar och bli bättre på att rekrytera kvinnor.

– Det handlar lika mycket om att männen ska ha det bra för vi vet att en ojämställd byggbransch inte mår bra. Det är psykisk ohälsa, risktagande och en machokultur som inte är bra. Med en jämställd arbetsplats kommer man till rätta med mycket av den här problematiken, säger Gabriella Hagman.

I videon: Hör initiativtagarna om lösningarna för en jämställd byggbransch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.