Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sofia Jarl (C) om varför sprututbytesprogrammet inte startat i Dalarna. Foto: SVT / TT Nyhetsbyrån

Pandemin stoppar planerat sprututbytesprogram för missbrukare: ”Finns inga resurser”

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett beslut för två år sedan har Dalarna fortfarande inte infört ett sprututbytesprogram för missbrukare. 2020 var det tänkt att genomföras men planerna stoppades av pandemin.

För Dalarna är det två bitar som saknas för att färdigställa programmet, en lokal och personal. När det kommit på plats ska brukare kunna lämna in smutsiga kanyler och få tillbaka rena.

– Jag vågar inte lova när det blir av för det har med pandemiläget att göra, säger Sofia Jarl (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård i Dalarna.

”En väg ur missbruket”

Fördelarna med ett sprututbytesprogram är att göra det säkrare för brukare så de inte sprider sjukdomar vidare, såsom hepatit C.

– Och den andra delen är att en väg ur missbruket blir tillgänglig på ett enklare sätt om sjukvården tar emot personer fast de är aktiva missbrukare, säger Sofia Jarl (C) och fortsätter.

– Huvudsaken är att man från samhället signalerar att du är välkommen och vi löser det här och när du vill ta dig ur missbruket hjälper vi dig med det.

Hör regionrådet Sofia Jarl (C) om varför sprututbytesprogrammet inte startat i Dalarna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet