Endast en region anser att det inte är en aktuell fråga i dagsläget. Foto: TT

Sprututbyten – så ser det ut i ditt landsting

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har varit i kontakt med alla landsting i landet och frågat om sprututbyten. Svaren visar att frågan är aktuell över hela landet.

Här finns  sprututbytesprogram

Region Kronoberg

Stockholms läns landsting

Landstinget Blekinge

Region Skåne

Landstinget Kalmar

Region Jönköpings län

Region Uppsala

Region Halland

LÄS MER: Så här tycker partierna om sprutbyte

Här ska det införas

Region Gotland

– Det finns ett politiskt beslut om sprututbytesprogram. Vi arbetar mot en start sent hösten 2017, skriver Ragnar Östermark, enhetschef Beroendeenheten.

Region Östergötland

– Ett arbete pågår för att starta sprututbytesprogram i projektform, förhoppningen är att verksamheten ska påbörjas under senare delen av 2017, skriver Mats Mellqvist, avtalsansvarig inom regionen.

Landstinget Sörmland

Beslut fattat att sprututbytesprogram ska införas, målet är kvartal fyra 2017 och ska ligga i Eskilstuna.

Landstinget Värmland

– Beslut har fattats om att ett sprututbytesprogram ska införas. Det är inte klart när det ska vara igång, förberedelser påbörjas i dagarna, men landstingets ambition är att kunna erbjuda det här på flera håll i länet, med början där behovet är störst, skriver Åsa Löfvenberg, utredare.

Region Örebro län

– Beslutet är fattat och det är budgeterat för. Målet är att verksamheten ska vara igång under 2017, skriver Åsa Magnusson, verksamhetschef Beroendecentrum.

LÄS MER: Frågor och svar om sprututbyten

Här är frågan utredd och väntar på politiskt beslut eller så är frågan under utredning

Västerbottens läns landsting

– En arbetsgrupp föreslår att det ska startas ett program första halvåret 2018. Det finns en politisk majoritet för att införa ett sådant program. Politiskt beslut väntas under våren, skriver Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten.

Region Jämtland Härjedalen

– Frågan är under utredning, infektionsmottagningen och beroendeenheten ställer sig positiva, skriver Kristoffer Edholm, enhetschef beroendeenheten Region Jämtland Härjedalen.

Västra Götalandsregionen

– En förstudie har genomförts, nu skrivs ett underlag för politiken att ta ställning till för fortsatt utredning med syfte att starta sprututbytesverksamheter i regionen inom en snar framtid, skriver Malin Camper, regionutvecklare.

Landstinget Dalarna

– En utredning, som blev klar i maj 2017, föreslår att sprututbyte ska sätta igång. Nu ska politikerna fatta beslut. Kan komma igång tidigast under 2018, skriver Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Region Norrbotten

– En projektplan finns, ej beslut om uppstart ännu då finansieringen inte är klar. Målet är att det ska vara igång 2018, skriver Birgitta Boqvist, verksamhetsstrateg inom patientsäkerhet.

Region Västmanland

– Regionfullmäktige har beslutat att utreda förutsättningarna för en lågtröskelmottagning med sprututbytesprogram. Utredningen beräknas vara klar tidigast i oktober i år, skriver Anne-Marie Svensson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Landstinget Västernorrland

– Landstinget Västernorrland har inlett ett arbete för att identifiera möjligheter och hinder för ett eventuellt införande, svarar Lena Lindgren, utredare.

LÄS MER: Pernilla smittades av gammal spruta

Inte en aktuell fråga i dagsläget

Region Gävleborg

– Hösten 2017 ska hälso- och sjukvårdsnämnden besluta om regionen ska utreda frågan om sprututbytesverksamhet med en lågtröskelmottagning, säger Hanna-Karin Linck (C), ordförande hälso-och sjukvårdsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSBRUKSVÅRDEN I SVERIGE

Mer i ämnet