Pernilla och Marcus. Foto: Sophie Olsson Rahlén

Pernilla smittades av gammal spruta

Uppdaterad
Publicerad

Missbrukare tvingas använda sprutor som de hittat. Det är ett farligt spel med livet som insats. Därför hoppas de få rena sprutor av landstingen.

Sedan några månader tillbaka har Pernilla slutat injicera och står nu i kö till behandling för att komma bort från missbruket.

Hon är mycket positiv till att det ska starta en sprututbytesverksamhet i Örebro, även om om hon tycker att det borde ha kommit igång tidigare.

LÄS MER: Rena sprutor till missbrukare aktuellt över hela Sverige

– Har man ett missbruk så är smittorisken ganska hög för hepatit C, hiv och andra blodsmittor som finns, säger Pernilla.

Svårt att få tag på rena sprutor

Där det inte finns sprututbytesprogram är missbrukare hänvisade till svarta marknaden för att få tag i rena injektionsverktyg. Pernilla berättar att det är svårt att få tag på nya sprutor.

TV: Se inslaget om sprututbyten

– Man får leta på stan om det är någon kompis som är ute men nuförtiden är det typ ingen som har. Vi hade en kille som brukade hjälpa till och ge verktyg gratis men han dog i vintras, säger Pernilla.

Hon berättar också att hon själv har delat sprutor med andra.

– Jag har fått hepatit C just för att jag har använt smutsiga verktyg, säger Pernilla.

LÄS MER: Frågor och svar om sprututbyten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSBRUKSVÅRDEN I SVERIGE

Mer i ämnet