Bilisterna får lov att ställa sig längst med vägkanten. Foto: Sofie Lind, Svt

Parkeringskaos i Fulufjällets nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Fulufjällets nationalpark där bland annat vattenfallet Njupeskär ligger är ett populärt område för fjällvandring. I år har parken ännu fler besökare än vanligt vilket har skapat parkeringskaos. Nu uppmanas turisterna att planera sitt besök.

”Om möjligt, ta en kvällstur till Njupeskär eller åk dit tidigt, så att du kan ta dig hemåt vid 11-tiden, när den värsta rusningen kommer. Ännu lite lugnare är det i september, då slipper du dessutom alla mygg och knott!”, skriver naturum Fulufjället på sin facebooksida.

Ökad bemanning

Det är inte bara bilköerna som slingrar sig långa, utan även köerna in till naturum. Många besökare är ovana och vill ha tips och råd inför sin första fjällvandring. Besöksantalet varje år brukar ligga på 70 000 personer, men i år förväntas det komma ungefär 10 000 till. De mest populära sevärdheterna är vattenfallet Njupeskär och världens äldsta träd Old Tjikko. Naturum har även fått stärka upp med personal denna sommaren.

– Förra året var vi bara en personal som jobbade i taget. Men sen i år var jag ganska hård och sa att vi måste vara dubbelbemannade. Det är ganska tufft att hinna med och hjälpa alla och dessutom hinna ta paus när man är själv. Så i år är vi dubbelbemannade och denna vecka och nästa är vi tre som jobbar, säger Sofia Tiger föreståndare på naturum i Fulufjällets nationalpark.

Är ni oroliga över att miljön påverkas negativt av besökarna?

– Vi är såklart oroliga över det. Vi ser helst att folk håller sig på lederna. Sen när man kommer upp på fjället har vi sett att väldigt många fler vill tälta så där får vi göra en utvärdering i slutet av sommaren och se om det skett något slitage, säger Sofia Tiger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.