Pensionärer ska lösa socionombristen

Uppdaterad
Publicerad

Det är hårt tryck på landets socialtjänster för att hinna med och utreda och rekrytera nya familjehem. Nu försöker kommunerna rekrytera bland annat pensionerade socionomer för att klara situationen.

Bara under en dag denna vecka kom 200 ensamkommande barn till Sverige. Men trots att det nu är många som vill hjälpa till och bli familjehem så hinner kommunerna inte med att utreda dessa i den takt man skulle vilja. I juni berättade SVT Dalarna att tolv av femton kommuner i länet anlitar konsulter inom socialtjänsten, utan att för det klara sitt uppdrag.

Förfrågan till pensionärer

För några veckor sedan så gick Sveriges kommuner och landsting och Akademikerförbundet SSR ut med en förfrågan till de socionomer som finns i deras register, men som jobbar med annat eller är pensionärer. Förfrågan gällde om dessa skulle vara intresserade av att hjälpa till i arbetet som socionom.

Dalarna – Socialtjänsten

– Man har frågat 17.000 och 1.000 har sagt sig vara villiga att hjälpa till och ett par av dom finns här i Borlänge säger, Tomas Ahlin socialchef Borlänge

Oro för misstag

Det hårda trycket på socialtjänsterna gör att det finns en oro för att misstag ska ske när familjehem utreds.

– Vi måste följa den rättssäkerhet vi har och vi kan inte och kommer inte att tulla på den säger, Tomas Ahlin socialchef Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Socialtjänsten

Mer i ämnet