Foto: SVT

Per Bolund (MP) om bränslepriset: ”Full förståelse för att det väcker ilska”

Uppdaterad
Publicerad

De höga bränslepriserna rör upp känslor. Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) säger att han har förståelse för upprördheten.

– Vi lyssnar absolut på det och har full förståelse för att det väcker ilska, säger han.

Bensin- och dieselpriserna i Sverige ligger på rekordhöga nivåer och missnöjet kokar i bland annat sociala medier.

– Det är inte hållbart, vi måste ner igen, det funkar inte ekonomiskt för oss som går på bidrag, vi har inte en chans att komma iväg, säger Valkyria Myllymäki, som är en av de personer som ansluter i protesterna mot bränslepriserna och fortsätter:

– Det är synd att det ska behövas. Det räcker nu. Ingen har lyssnat på oss tidigare, det är synd att det här behövs nu.

”Förstår att det är en utmaning”

SVT Nyheter frågade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) vad han vill säga till dem som anser sig beroende av att köra bil och som nu drabbas hårt av de höga priserna.

– Jag förstår att det är en utmaning för många, särskilt när man inte har något alternativ, och så är det i stora delar av vårt land. Det är en risk som vi har med vårt fossilberoende, när priset på olja går upp på världsmarknaden höjs priset vid pumparna, säger han.

Hur tycker du att de som drabbas ekonomiskt ska kompenseras?

– Där vill vi dels ge en högre bonus till de som köper en elbil eller laddhybrid och bor på ett ställe där man inte har tillgång till kollektivtrafik, så att man lättare får tillgång till den bästa tekniken, men vi måste också se till att bygga ut laddstolpar så det finns möjlighet att köra på el över hela landet, inte bara i storstäderna, säger Per Bolund (MP).

Vad mer vill ministern säga till dem som drabbas av det höga bränslepriset och hur stor effekt tror han att priserna har på användningen av fossila bränslen? Hör svaren i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.