Pojken ska ha ramlat ut genom ett stort hål i balkongens golv. Foto: Göran Häggström/Foto-Mike

Pojke föll sex meter genom balkonggolv – hyresvärden döms

Uppdaterad
Publicerad

En fastighetsägare och hyresvärd i Ludvika döms till villkorlig dom och att betala 300 000 kronor i företagsbot. Detta efter att golvet gick sönder på en balkong så att en 14-åring pojke föll sex meter till marken genom hålet som uppstod.

Pojken bröt båda fötterna och fick kompressioner i flera ryggkotor efter fallet, och fastighetsägaren ska dessutom betala skadestånd till pojken. Hur stort skadeståndet blir är ännu inte fastställt.

– Pojken har fortfarande bekymmer med sina fötter. Jag tror att pojken och familjen vill kunna lägga det här bakom sig, kommenterar pojkens målsägandebiträde Lars Morell till SVT.

Brast i underhållet

Falu tingsrätt anser att fastighetsägaren inte hade fullgjort sin underhållsskyndighet, bland annat eftersom pojkens mamma vid flera tidigare tillfällen hade påpekat skador i balkonggolvet.

Lägre företagsbot än yrkandet

Åklagaren hade yrkat på 800 000 kronor i företagsbot och tingsrätten anser att sanktionsvärdet är 500 000 kronor. Men eftersom fastighetsägaren sedan dess har sålt fastigheten och nu är pensionär har tingsrätten sänkt företagsboten till 300 000 kronor.

Rätten ser inte heller någon anledning att fastighetsägaren ska sitta i fängelse, och därför anses villkorlig dom vara tillräckligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.