Trafikanter i båda körfälten tvingades bromsa kraftigt till följd av polisens framfart. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Polis körde på bil i Kläppen – får skärpt straff

Uppdaterad
Publicerad

För knappt ett år sedan dömdes en polis till dagsböter efter att ha varit nära att orsaka en krock under en omkörning och sedan kört på en bil på riksväg 66 vid Kläppen i Transtrand. Nu skärper Hovrätten straffet.

Det var i slutet av mars 2021 som en polis i en civil polisbil gjorde en omkörning i en kurva och mötande trafik fick bromsa kraftigt för att undvika krock. Därefter körde polisen vidare och krockade med en bil med tre vuxna och två barn.

Krocken orsakade personskador, både hjärnskakning och chockskador, samt fordonskador.

Den dömda polisen menar att han följde efter en bil vars förare han ville kontrollera. Polisen använde inte blåljus eller siren och hade en civil bil.

Får högre dagsböter

Hovrätten anser att omkörningen inte ägde rum under brådskande yrkesutövning och att körsättet inneburit ett medvetet risktagande som gör att polisen ska dömas för vårdslöshet i trafik, inte bara för kollisionen utan även för omkörningen. Tidigare rubricerades omkörningen av tingsrätten som brott mot trafikordningen. Straffet höjs från 50 till 70 dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.