Foto: Conny Sillén/TT

Polisen anmäler trafikinspektör efter cruisingen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera känt sig orättvist behandlade av polisens trafikinspektörer under Classic Car Week i Rättvik i somras, så väljer nu polisen själva att anmäla en bilinspektör för dennes agerande under arrangemanget.

Det är falubon Bosse Hårdén som drivit frågorna länge och startade tidigare i somras facebook-gruppen ”Cruisingen Stannar” dit tusentals personer anslöt sig bara inom loppet av ett par dagar.

LÄS MER: Cruisingfolket har fått nog av polisens anmärkningar

Ägnat all ledig tid

Det är framför allt Dala-Demokraten som uppmärksammat veteranbilsägarnas problematik. Bilinspektörerna arbetar på trafiksektionen hos polisen och de har gjort hundratals anmärkningar under cruisingevenemangen i Dalarna – anmärkningar som Hårdén ägnat all ledig tid åt att gå igenom.

Det visar sig att felaktigheter har gjorts och har nu lett till att polisen själva valt att polisanmäla en bilinspektör som varit utlånad till Dalarna i sommar, men som annars arbetar på trafiksektionen hos polisen i Värmland. Anmälan gäller både grovt tjänstefel och urkundsförfalskning, bekräftar polisen för SVT Nyheter Dalarna.

– Jag tycker det känns ganska bra att vi fått lite upprättelse, säger Bosse Hårdén till SVT Nyheter Dalarna.

– Jag har lagt all min lediga tid på det här sen 13 augusti och har gått igenom allt material jag har fått. Trafikpolisen har gjort rätt många gånger, men även många fel.

SE HÄR! Cruising folket har fått nog – tusentals sluter upp i facebook-grupp

Driver det vidare

Även om anmälningen mot trafikinspektören är en vinst i sig, så stoppar inte det Bosse Hårdén från att driva cruising-upproret vidare.

– Jag kommer att driva vidare det här, då jag fått ytterligare information om att de här felaktiga anmärkningarna fortsätter i bland annat Värmland. Jag kommer att köra klart och gå vidare med det här tills de ger sig – för jag ger mig inte.

Vad är målet då?

– Att bilinspektörerna ska vara pålästa när de är ute på flygande inspektioner och känna till de regler som gäller för veteranfordon. Annars har man ingenting. Sen jobbar jag för att de felaktiga anmälningarna som gjorts ska annulleras och ägarna få pengarna tillbaka.

Inväntar möte

När SVT Nyheter Dalarna pratade med Bosse Hårdén tidigare, så ville han få till ett möte mellan Transportstyrelsen och bilbesiktningarna för att de tillsammans skulle klargöra om vilka regler vid bilbesiktning och registreingsbesiktning som veteranbilsägare ska följa. Det mötet har dock inte skett än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.