Thomas Hellgren är chef för lokalpolisområde Borlänge. Foto: SVT

Polisen i Borlänge punktmarkerar för att stävja brott – chef: ”Jättenöjd med arbetet”

Publicerad

Polisen i Borlänge har de senaste veckorna arbetat målinriktat mot vissa så kallade fokuspersoner. Arbetssättet har lett till en ökning i antalet anmälda brott.

– Det är ett bra resultat, jag är jättenöjd med arbetet som varit, utredningssidan har verkligen jobbat på, säger Thomas Hellgren, chef för lokalpolisområde Borlänge.

Bland annat har antalet narkotikabrott, 48 stycken, ökat med 54 procent jämfört med samma period i fjol. 12 vapenbrott har registrerats, en ökning med 71 procent.

Vid husrannsakningar har bland annat elchockvapen, pepparspray, amfetamin, kokain, cannabis och runt 100 000 kronor i kontanter beslagtagits.

Arbetssättet är inte nytt, men fokuset på vissa personer är starkare än tidigare. Polisen kommer att fortsätta med samma inriktning även fortsättningsvis. Under de senaste veckorna har sju personer gripits, de flesta för narkotikabrott.

– Vi vill lagföra så många som möjligt, säger Thomas Hellgren.

Hur går det till när ni väljer vilka ni fokuserar på?

– Vi har ett antal namn som hela tiden fluktuerar och som vi vet begår brott. säger han.

Det kan också röra sig om personer som inte nödvändigtvis begår brott men som påverkar andra att begå brott, berättar Hellgren.

Hur jobbar ni?

– Exakt hur vill jag inte gå in på men det handlar om allt från öppet polisarbete i uniform till helt dolt civilt, vi jobbar mycket med underättelsearbete, säger Thomas Hellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.