Polisen kartlägger tafsandet bland ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomarnas egna erfarenheter tas tillvara när polisen skaffar sig en bredare bild av sexuella ofredanden.

Det är den senaste tidens sexuella trakasserier i offentliga miljöer som är orsaken till att polisen nu ger sig ut och frågar ungdomarna själva hur vanligt det är. Trots att antalet anmälda sexuella ofredanden legat på en relativt jämn nivå de senaste tio åren i Dalarna.

– Man hör ju att det är vanligt förekommande så det är nog ett mörkertal både bland ungdomar och bland vuxna, säger Anna Ställ som är områdespolis i Borlänge.

Dalarna – #RörInteMinKropp

Här kan du berätta vad du varit med om. Du får vara anonym.

Det är rikspolisstyrelsen som bestämt att ungdomar ska tillfrågas och i Borlänge rör det sig om det femtiotal. De kommer att få fyra frågor om sexuella ofredanden.

Vad är det för klimat som ni ser då?

– Man tror att det är på skoj men det handlar om den personliga integriteten som kränks när man blir tafsad på, säger Anna Ställ.

Läs mer: Bloggerskan Nikolina Thun – ”Det är en enda stor köttmarknad”

Kan det till och med vara så att det blivit accepterat på något konstigt vis?

–Ja, det tror jag. Saker som pågår en längre tid blir ju normaliserat. Får man inte klart för sig att man har rätt att sätta sin egen gräns då tror man kanske att det är så här det ska vara, säger Anna Ställ.

Läs mer: Här är klassen där alla tjejer blivit sexuellt ofredade

Var går gränsen för när det är sexuella trakasserier?

– För att det ska bli ett sexuellt ofredande så ska det ju finnas en sexuell innebörd i det hela. Det behöver inte vara fysiskt kontakt utan det kan också vara anspelningar via sms, säger Anna Ställ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – #RörInteMinKropp

Mer i ämnet