Stefan Dangardt, presstalesperson Foto: SVT/Arkiv

Polisen kritisk: ”Det är omdömeslöst och olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter cruisingolyckan i centrala Falun, på Gruvgatan, sent igår kväll är polisen nu kritisk. ”Hade bilen fått sladd och gått av gatan åt andra hållet hade människor blivit träffade direkt”, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i Dalarna.

Det var efter att en veteranbil skenat rakt in i en mötande bil under en cruising i Falun, där gatan kantades av människor, som olyckan inträffade. Och nu är polisen kritisk till det inträffade.

– Jag vill inte ens tänka tanken på vad som kunde ha hänt, säger Stefan Dangardt presstalesperson vid polisen i Dalarna till TT.

Förlorade kontrollen

Olyckan inträffade i samband med en cruising i centrala Falun i natt. En veteranbil gjorde en så kallad burnout, föraren förlorade kontrollen över bilen som då skenade in i mötande körfält och kolliderade med en bil. Denna kolliderade i sin tur med en tredje bil.

Färdvägen kantades av folk som hade bänkat sig med stolar och filtar för att titta på bilarna.

– Hade bilen fått sladd och gått av gatan åt andra hållet hade människor blivit träffade direkt, säger Stefan Dangardt.

Omdömeslöst och olagligt

Han är kritisk till att förare gör ”burnouts” i samband med cruisingar.

– Vi är inte förvånade över att det här händer. Tyvärr är det ju en del omdömeslösa förare som ägnar sig åt att göra sådana här ”burnies” efter cruisingslingor, säger Dangardt. 

– Vi har lång erfarenhet av Classic Car Week i Rättvik och under den organiserade cruisingen kör de flesta lagligt och förståndigt. Det är när det blir lite mer utspritt som en del förare gör sådana här saker. Inte sällan sitter människor och ropar efter ”burnouts”, men det är farligt. Det är också olagligt och kan ge böter, påpekar han.

Föraren av bilen som tros orsakat olyckan, en kvinna i 40-årsåldern, är misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.